Leer kinderen veilig omgaan met honden

Tekst: Steffie van Horck

Hond in de klas: het Sophia SnuffelCollege

Het Sophia SnuffelCollege leert kinderen hoe ze veilig met honden omgaan. Zo’n 100 vrijwilligers uit heel Nederland bezoeken daarvoor met speciaal geteste honden de laagste groepen van de basisschool. Zij leren kinderen in drie lessen de lichaamstaal van honden begrijpen. Op die manier kan het aantal hondenbeten bij kinderen beperkt worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren.

Hondenbeten

Met 1,9 miljoen honden is de trouwe viervoeter niet meer weg te denken uit Nederland. Toch is een goede, veilige omgang met honden niet vanzelfsprekend. Elk jaar vinden er 150.000 hondenbeten plaats, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Een derde van de slachtoffers, waarvan het merendeel kinderen, meldt zich bij de huisarts of de spoedeisende hulp. Een hondenbeet kan naast verminking een levenslang psychisch trauma veroorzaken. De hond in kwestie wordt vaak als onbetrouwbaar bestempeld en afgemaakt.

Lichaamstaal

Wanneer kinderen een hond storen in zijn slaap of tijdens het eten, kan hij dat als onprettig ervaren. Ook worden honden vaak verkeerd benaderd, waardoor de dieren zich bedreigd voelen. Om aan te geven dat hij er genoeg van heeft, loopt een hond weg of geeft hij via zijn lichaam signalen af. Voorbeelden zijn de staart tussen de poten en oren die naar achteren staan. Vaak worden die signalen echter niet opgepikt. Terwijl de hond met rust gelaten wil worden, blijven kinderen over de grens van het dier gaan. De hond kan dan gaan dreigen of zelfs bijten.

Hondengedrag

Er is internationaal onderzoek gedaan onder jonge slachtoffers van bijtincidenten. Daaruit bleek dat 86 % van de ongelukken voorkomen had kunnen worden als zij het gedrag van de hond juist hadden geïnterpreteerd. Bij het Sophia SnuffelCollege leren kinderen van 4 tot 8 jaar de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren. Zo kunnen ze op een veilige en respectvolle manier met honden omgaan. Ook wordt de kans op een hondenbeet aanzienlijk kleiner.

Bang voor de hond

Veel kinderen zijn bang voor honden. Dat komt doordat ze het gedrag van de dieren niet goed kunnen inschatten. Angstige kinderen ervaren hun omgeving als onveilig, want ze kunnen overal honden tegenkomen. Bovendien hebben ze de neiging om gedrag te vertonen dat honden uitdaagt tot een reactie, zoals gillen, met de armen zwaaien en wegrennen. Daarmee neemt het risico om gebeten te worden toe. Door deze kinderen vertrouwd te maken met hondengedrag, leren ze bij het Sophia SnuffelCollege in drie lessen hun angst voor honden te overwinnen.

SnuffelColleges

In de eerste les laat de SnuffelVrijwilliger de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt er een hond in de klas en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs worden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Iedereen die dat wil, mag oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop van de lessenreeks krijgen alle kinderen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

Veiligheid

Om de veiligheid van de kinderen te garanderen, legt iedere SnuffelHond de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest af. Deze test is specifiek gericht op de zeer strenge voorwaarden die de aanwezigheid van een hond in een klaslokaal vereisen. Zo moet de hond gehoorzaam en kindvriendelijk zijn, maar ook lawaai en plotselinge geluiden goed kunnen verdragen. Alle SnuffelHonden hebben een uitstekende vertrouwensband met hun baasjes. Zij worden speciaal opgeleid om als SnuffelVrijwilliger voor de klas te staan.

Hond in de klas

Het Sophia SnuffelCollege kan op iedere basisschool in Nederland verzorgd worden. De drie lessen zijn specifiek gericht op kinderen van groep 1 t/m 4 en duren elk 30 tot 45 minuten. De exacte data worden afgesproken met de betreffende SnuffelVrijwilliger. De voorkeur gaat daarbij uit naar een les per week. Ouders en leerkrachten die interesse hebben in het Sophia SnuffelCollege, kunnen zich aanmelden via snuffelcollege@sophia-vereeniging.nl of via www.sophiasnuffelcollege.nl. Zij worden zo spoedig in contact gebracht met een SnuffelVrijwilliger uit de eigen omgeving die het Sophia SnuffelCollege kan verzorgen.

Help mee!

Aan het Sophia SnuffelCollege zijn voor basisscholen geen kosten verbonden. Zo zijn de lessen voor ieder kind toegankelijk. Om dergelijke activiteiten mogelijk te maken, is het echter heel belangrijk dat zo veel mogelijk mensen de Sophia-Vereeniging steunen. Word daarom nú lid via www.sophia-vereeniging.nl. Voor maar Є 25,- per jaar, dat is nog geen 50 cent per week, draagt u al bij aan het voorkomen van dieren- én kinderleed. Vier keer per jaar krijgt u dan het blad Dierenhulp toegestuurd, waarmee u op de hoogte blijft van alle projecten en campagnes van de Sophia-Vereeniging. Bovendien ontvangt u een leuk welkomstgeschenk.

 

Namens alle huisdieren en kinderen van Nederland alvast hartelijk bedankt!

 

SnuffelVrijwilliger worden

Heeft u een sociale, gehoorzame en kindvriendelijke hond en vindt u het leuk om regelmatig voor de klas te staan? Dan is het werk als SnuffelVrijwilliger voor het Sophia SnuffelCollege wellicht iets voor u!

Voorwaarden waaraan u en uw hond moeten voldoen:

  • De hond is minimaal 18 maanden en maximaal 8 jaar oud en heeft een gehoorzaamheidscursus gevolgd bij een hondenschool
  • De hond valt onder de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar
  • De hond is ingeënt tegen hondenziekte en parvo
  • De hond vindt het leuk om met kinderen om te gaan, is gehoorzaam en stressbestendig
  • De hond legt met goed gevolg de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest af
  • U vindt het leuk om met kinderen om te gaan
  • U heeft een gedegen kennis van hondengedrag
  • U bent minimaal negen dagdelen per jaar tijdens schooluren beschikbaar
  • U vindt het leuk om actief scholen te benaderen
  • U beschikt over eigen vervoer om de scholen te bezoeken

Workshop Lesgeven

Als de hond slaagt voor de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest, dan wordt u uitgenodigd voor een workshop Lesgeven. Een docent, een ervaren SnuffelVrijwilliger en een hondengedragsdeskundige vertellen u dan alles over het Sophia SnuffelCollege in de praktijk. Vervolgens kunt u nog meelopen met een ervaren vrijwilliger, zodat u goed voorbereid de klas in kunt. Ook ontvangt u een vrijwilligersmap met daarin de lesstof en alle benodigde materialen.

Aanmelden als SnuffelVrijwilliger

Wilt u aan de slag als SnuffelVrijwilliger en voldoen u en uw hond aan alle voorwaarden? Meld u dan aan via snuffelcollege@sophia-vereeniging.nl of via www.sophiasnuffelcollege.nl. U wordt zo spoedig mogelijk uitgenodigd voor een Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest bij u in de buurt.

 

Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren bestrijdt dierenleed al sinds 1867. Niet pas als het kwaad is geschied, maar preventief door voorlichting te geven over natuurlijk gedrag, aanschaf, opvoeding en verzorging van huisdieren. Daarnaast zet de Sophia-Vereeniging zich via politieke lobby in voor betere wetgeving rond huisdieren en een strenge controle hierop. Het uiteindelijke doel is een samenleving waarin dieren naar hun eigen aard met mensen kunnen leven. Pas dan komt er een einde aan het vaak onzichtbare leed dat huisdieren wordt aangedaan. Kijk voor meer informatie op www.sophia-vereeniging.nl.