Beschrijving

De kleinste van de vier Sennenhonden. Helemaal vast staat het aantal niet, maar waarschijnlijk zijn er ongeveer 800 exemplaren in Nederland. Het zijn opgewekte, vrolijke honden. Ze zijn intelligent, levendig en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Ze zijn enigszins terughoudend ten opzichte van vreemden en onomkoopbaar! Zij werken graag voor je en zijn niet voor een gat te vangen. Zij stellen gezelschap zeer op prijs en genieten ervan om samen lange wandelingen te maken of hondensport te beoefenen. Ook zwemmen doen de meesten graag, vooral als ze iets uit het water moeten ophalen.

Van Schärlig tot Entlebucher

De Entlebucher is de kleinste van de 4 Zwitserse Sennenhonden. Hij komt oorspronkelijk uit het Entlebuch, een dal in de kantons Luzern en Bern. Dit type stond bekend als Schärlig, de naam van een stroompje in dit gebied waar deze hond zeer geliefd was. De eerste beschrijving ervan onder de naam “Entlibucherhund” stamt uit 1889. Maar nog gedurende geruime tijd daarna wordt er eigenlijk geen onderscheid gemaakt tussen een Appenzeller en een Entlebucher.

In 1913 worden op de hondententoonstelling in Langenthal 4 exemplaren van deze kleine drijfhond met korte staart aan Prof. Heim, de grote beschermer van de Zwitserse Sennenhondenrassen voorgesteld. Op basis van de keurverslagen worden zij als vierde Sennenhondenras in het Schweizerische Hundestammbuch (SHSB) ingeschreven. De eerste standaard werd echter pas in 1927 vastgesteld.

Op 28 oktober 1926 wordt op initiatief van dr. B. Kobler de Schweizerische Klub für Entlebucher Sennenhunde opgericht en hiermee neemt ook de fok van raszuivere honden en de bevordering van het ras een aanvang.
Zoals blijkt uit het geringe aantal inschrijvingen in het Zwitserse hondenstamboek ontwikkelt het ras zich slechts langzaam.

Toen men tot de ontdekking kwam dat de Entlebucher naast de aangeboren eigenschappen als levendige en onvermoeibare drijfhond ook een uitstekende gebruikshond was kreeg het ras een nieuwe impuls.

Deze attractieve driekleurige hond heeft zijn liefhebbers gevonden, en kan zich ondanks een beperkt bestand, verheugen in een toenemende populariteit als familiehond.

Afmetingen

Reuen: 44-50 cm (tot 52 cm toegestaan)
Teven: 42-48 cm (tot 50 cm toegestaan)
Verhoudingen: iets langer dan hoog.

Beharing

Kort, vast en vlak aanliggend, hard en glanzend.

Staart

Met lange maar soms ook met korte staart geboren. Deze staart mag niet doorgedraaid gedragen worden. Vele jaren werden de staarten gecoupeerd. Dit is sinds 31 augustus 2001 verboden.