Beschrijving

De grootste van de vier rassen. De Grote Zwitser, vroeger ook wel grote Veedrijver of Slagershond genoemd kwam over geheel Zwitserland voor. Deze honden werden vaak als trekhonden gebruikt.
Ook dit ras was bijna uitgestorven, toch is het gelukt om hiervan weer een redelijk bestand te krijgen. Momenteel zo’n 450 stuks in Nederland. Het zijn stevig gebouwde honden met een opgeruimd, moedig en trouw karakter. Het zijn evenwichtige en zelfverzekerde honden. Hij kan als het moet een goede bewaker en beschermer zijn. Deze hond heeft veel contact met zijn baas nodig om zelf optimaal te ontwikkelen Hij kan zich goed aan verschillende omgevingen aanpassen, bijvoorbeeld op vakantie, bij het boodschappen doen. Het kan een heel goede werkhond zijn, die uitstekende prestaties levert, mits men hem met veel liefde maar ook met een gezonde mate van overwicht opvoedt. Dit is overigens iets wat voor alle Sennenhonden geldt.

 

Algemeen beeld
Grote robuuste hond, zeer beweeglijk met diep stemgeluid. Harmonisch gebouwd met wakkere en intelligente uitdrukking.

Afmetingen
Reuen: 65-72cm
Teven: 60-68 cm

Beharing
Stokhaar met dicht, middellang dekhaar en verder een dichte liefst donkergrijze tot zwarte ondervacht. Kort dekhaar is bij aanwezigheid  ondervacht toegestaan.

Staart
Tamelijk zwaar, tot het spronggewricht reikend en in rust hangend gedragen. Bij het gaan en bij opwinding hoger en lichtgebogen gedragen, maar nooit in een krul op de rug.