Rasstandaard

Algemeen Beeld

De Entlebucher Sennenhond is een middelgrote, compact gebouwde hond, iets langer dan hoog. Driekleurig zoals alle Sennenhonden. Opgewekte, schrandere en vriendelijke gelaatsuitdrukking.

Belangrijke Verhoudingen

Schofthoogte : Romplengte 8:10
Lengte van de snuit : Lengte van de hersenschedel 9:10

Grootte

Schofthoogte reuen 44 – 50 cm getolereerd tot 52 cm
Schofthoogte teven 42 – 48 cm. getolereerd tot 50 cm

Gedrag en Karakter

Levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd; tegenover bekenden goedmoedig en aanhankelijk, tegenover vreemden iets wantrouwend.
Onomkoopbare waker, opgewekt en leergierig.

Hoofd

In juiste verhouding tot de grootte van het lichaam, iets wigvormig en droog. De lengteas van de snuit loopt min of meer evenwijdig met die van de bovenschedel.

Bovenschedel De schedel is vrij vlak en relatief breed, op zijn breedst ter hoogte van de ooraanzet. Hij versmalt iets naar de snuit toe. De jachtknobbel is nauwelijks zichtbaar. De voorhoofdsgroeve is weinig ontwikkeld en de aanzet van het voorhoofd (stop) is weinig uitgesproken.

Aangezicht

Neus Zwart, iets uitstekend over de voorste lippenwelving
Snuit Krachtig, goed van vorm, duidelijk onderscheid tussen snuit en voorhoofd en tussen snuit en bakken. De snuit versmalt gelijkmatig, maar wordt niet spits. Ze is iets korter dan de afstand tussen stop en achterhoofdsbeen. De neusrug is recht.