Fokken

Voor het fokken met Appenzellers stellen wij een aantal regels. Dit is nodig om de voorwaarden te scheppen voor de beste kansen op een gezonde pup.
De eisen waaraan met ingang van 1 januari 2018 voldaan moet worden om te mogen fokken met een hond vindt u in het Verenigingsfokreglement Appenzeller Sennenhond 01-01-2018

Tot en met 31 december 2017 is het voorgaande fokreglement van toepassing: fokreglement Appenzellers met bijlagen.
Het is niet zo dat u direct een fokadvies kunt aanvragen!

Voorafgaande aan een advies moeten de dieren eerst alle verplichte onderzoeken (met goed resultaat) hebben gedaan.

Alle ouderdieren moeten onder andere onderzocht worden op:

  • Heupdysplasie: De hond dient ten tijde van het onderzoek minimaal 18 maanden oud te zijn. Voor een reu van een in het buitenland wonende eigenaar dient het onderzoek verricht te zijn door een door de F.C.I. erkende instantie of dierenarts.
  • Patella Luxatie: De beide ouderdieren dienen door een voor dit onderzoek volgens het Meutstege-protocol erkende dierenarts onderzocht te zijn op het voorkomen van Patella Luxatie en met “vrij”, hetzij maximaal Graad 1 beoordeeld te zijn. De hond dient ten tijde van dit onderzoek minimaal 12 maanden oud te zijn. Voor een reu van een in het buitenland wonende eigenaar dient het onderzoek verricht te zijn door een door de buitenlandse rasvereniging erkende instantie of dierenarts.

Bovenstaande onderzoeken worden geregistreerd bij de Raad van Beheer. Let op er is een beperkt aantal dierenartsen aangewezen die bovenstaande onderzoeken volgens de regels van de Raad van Beheer mogen verrichtten. Deze dierenartsen zijn te vinden op www.houdenvanhonden.nl.

Voor het HD-onderzoek geldt hierbij, dat de beoordeling van de HD-foto’s door een door de Raad van Beheer aangewezen panel wordt gedaan.

Daarnaast is er onder meer nog een gedragstest en een exterieurkeuring vereist voor de ouderdieren. De vereniging organiseert hiervoor jaarlijks minimaal twee dagen.

Gemiddeld kost het ongeveer 1 1/2 tot 2 jaar voor alle onderzoeken gedaan zijn.

Er zijn niet alleen eisen die gesteld worden aan de honden maar er zijn ook regels voor de fokkers. Wanneer zij zich aan die regels houden, worden zij vermeld op de lijst van erkende fokkers.

Voor alle informatie over het fokken en welke  onderzoeken van de ouderdieren verplicht zijn, kunt u informatie verkrijgen bij de Fokinformatiecommissie van de Appenzellers en/of de commissaris. Zie de contactpagina van de Appenzellers.

 

VFR Appenzeller Datumversie  01 Jan 2018
VFR Appenzeller Datumversie 01 Jan 2018
VFR-Appenzeller-datumversie-01-jan-2018.pdf
390.3 KiB
105 Downloads
Details