Mijn keus voor de Entlebucher Sennenhond (1)

Lid Nico Kreuk gaat in 2025 met pensioen en wil dan een hond aanschaffen. In dit eerste deel van zijn zoektocht lees je hoe hij dit aanpakt en welke keuzes hij maakt.

Anderhalf jaar geleden was er bij Werksaam Westfriesland in Hoorn een uitleg over het pensioen en omdat ik op dat moment 63 jaar was, ben ik er met een aantal collega’s van de groenvoorziening van de gemeente Opmeer heen gegaan. Zo kregen we o.a. te horen dat op dit moment de pensioengerechtigde leeftijd voor mij stond op 67 jaar, maar de CAO van de SW vermeldde ook dat men twee jaar eerder kon stoppen met werken via de zogenaamde RVU-regeling, zij het dan met iets minder loon. Vooral het eerder kunnen stoppen klonk mij als muziek in de oren en dacht meteen: dat ga ik doen!!!!!

Na 42 jaar te gewerkt te hebben leek het mij genoeg en met iets minder loon maar nog géén pensioen red ik het als alleenstaande deze twee jaar ook nog wel. Na een gesprek met mijn leidinggevende heb ik alles nog eens op papier gezet en kwam naar voren dat ik met ingang van augustus 2025 zou kunnen stoppen door inlevering van vele opgespaarde vakantiedagen.

Bijna direct kwam het idee bij mij op om dan pas voor een pup te gaan daar ik nu nog drie dagen in de week werk en de hele dag van huis ben: een pup alléén thuis leek mij niet verstandig. Voor mij en voor de pup ook niet!!!!
Daarom kon ik al in een vroeg stadium op zoek naar het soort hond dat naar mijn idee bij mij past en zocht daarvoor op internet naar een boekwerk waarin vele hondenrassen met kenmerken etc. uitgebreid werden beschreven. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de Geïllustreerde Honden Encyclopedie van Esther Verhoef-Verhallen en schafte die dan ook via Bol.com aan.

Rustig bladerde ik later het boek met 225 verschillende hondenrassen vele keren door en las van bijna iedere hond zijn kenmerken, grootte en de voor en tegens in de omgang.

Uiteindelijk kwam ik bij de mooi uitziende  Entlebucher Sennenhond (de kleinste van de drie Sennenhonden) terecht.Deze hond komt oorspronkelijk uit Zwitserland en was vroeger veedrijver en erf hond, nu waak- en gezinshond.
Niet onbelangrijk voor mij was dat hij niet te groot is (ca. 48 cm), kortharig is en dus weinig verzorging behoeft en tenslotte ook dol is op spelletjes en beweging (ook jijzelf moet dat dan zijn). Na veel speurwerk op internet bleek er nog maar één boekje in het Nederlands (Herma Cornelese) te bestaan specifiek over deze hond met een veel uitgebreidere beschrijving van dit dier, tips en andere wetenswaardigheden en heb ik daarom dit “dun-pocketboekje” nu ook in mijn bezit.Dit was het 1e deel van mijn zoektocht naar dit soort hond.

Nico Kreuk

Wil je reageren op dit artikel, mail dan naar redactie@sennenweb.nl.