Pupinformatie Appenzeller Sennenhond

U overweegt een Appenzeller Sennenhond pup aan te schaffen.

  1. Ga dan eerst goed bij u zelf na of het karakter van dit ras bij u past. Lees daarvoor bijvoorbeeld: Karakter van de Appenzeller
  2. Past een pup in uw woon- en werksituatie ?
  3. Zijn uw medebewoners het er ook mee eens?
  4. Waar zijn op dit moment of in de nabije toekomst pups van erkende fokkers?

Dan ter overdenking: U dient zich bij het aanschaffen van een pup bewust te zijn van het feit dat deze nog aan het begin staat in de ontwikkeling van zijn gedrag en dat dit zich niet vanzelf in goede banen leidt. U moet dat samen met de pup, vanaf de dag van aankoop, ontwikkelen en neerzetten! Dat moet ook de uitdaging zijn bij de aanschaf van een hond en in het bijzonder van een Appenzeller Sennenhond pup.

Het is heel nuttig om een goede puppy- en jonge hondencursus te volgen, maar dan wel bij een instructeur die het ras kent en daarmee weet om te gaan!!!

Aanschaf

Er wordt niet zo erg veel gefokt met dit toch kleine ras. Het kan dus mogelijk zijn dat op het moment dat u er een wenst, er geen pups zijn. Vaak zal wel bekend zijn wanneer er weer een nestje verwacht wordt. De op internet en in advertenties aangeboden pups zijn lang niet altijd gefokt met inachtneming van de echt minimale eisen die onze vereniging aan een verantwoorde fokkerij stelt met betrekking tot gedrag, gezondheid en uiterlijk.

Informatie over deze minimale eisen, staan op deze pagina, en u kunt hierover ook contact opnemen met de Commissaris, die ook weet waar en wanneer goede Appenzeller Sennenhond pups beschikbaar zijn. Bovendien kunt u altijd rekenen op hulp en advies bij de opvoeding van uw pup. Verder hebben alle binnen onze vereniging geboren pups een stamboom, die u ook wordt overhandigd.

Punten om op te letten bij de fokker:

  • Ziet de omgeving waar de puppen zich bevinden er schoon en helder uit.
  • Is er voldoende ruimte en contact met hun omgeving en ook voldoende licht.
  • Zijn er voldoende speelattributen.
  • De vacht van de pups moet glanzen en zij moeten beweeglijk en onbevangen zijn.
  • Hoe ziet de moeder er uit. Attent ?

Veel nuttige informatie vindt u in het Nederlandstalige boekje:
De Appenzeller Sennenhond. Dit boekje is te koop via onze Sennenshop.

Belangrijke punten

Enkele zaken om goed te onthouden: een stamboom is geen gezondheidsverklaring, maar een afstammingsbewijs. Voor raszuivere fok is het niet alleen nodig om zeker te weten wie de ouders en de voorouders zijn, maar ook dat gezondheid, karakter en andere voor de fok belangrijke zaken geregistreerd zijn. Dan kan er bij de keuze van de ouders rekening mee worden gehouden. Deze werkwijze helpt natuurlijk om de kans op gezonde pups te vergroten.

Verder is het belangrijk om uw ogen goed de kost te geven als u bij de fokker bent. Let u vooral op de omgeving waarin de pups verblijven, hoe ze eruit zien en de aanwezigheid van de moeder. Informeer ook wat de fokker al doet aan socialisatie bijv. kennis maken met allerlei grote en kleine mensen, geluiden, aangeraakt worden, kleine stukjes aan de lijn, kort autoritje ed. Een goede socialisatie in een vroeg stadium te beginnen is erg belangrijk!!! Verder is het goed te bedenken dat het misschien aanlokkelijk is de pup al zo snel mogelijk mee te nemen, maar het is niet aan te bevelen dat de pup ruim voor de 8-9 weken uit het nest gaat. De opvoeding van de moeder en het contact met broers en zusjes in het nest is voor de pup van zeer groot belang. De fokker heeft het laatste woord en bepaalt tenslotte welke pup naar wie gaat.

De NVAEGZ heeft een document opgesteld met daarin belangrijke aandachtspunten voor een koper.

Ambassadeurs van de Appenzeller Sennenhond

NaamPlaatsSoort ambassadeurContactMeer info
Gerrie RommensAlphen (NB)Eigenaar van kennel Van het DonderbosE-mail
Website
Marjolein de KorteRoosendaalEigenaar (dek)reu
Margreet OsingaVoorthuizenEigenaar meerdere Appenzellers
Heeft u interesse in het aanschaffen van een Appenzeller Sennenhond en wilt u meer informatie of deze een keer in het echt zien? Neem dan contact op met één van onze ambassadeurs. Zij nemen graag de tijd om u van informatie te voorzien. Houd er wel rekening mee dat niet iedere ambassadeur open staat voor bezoek aan huis.

Helaas zijn er op het moment geen Appenzeller-fokkers bij de vereniging aangesloten.